5. helmikuuta 2017

8 X SÄÄSTÖVINKKI

Mitä enemmän ikää on tullut ja vielä enemmän nyt kun asuu omillaan, on säästäminen tullut osaksi arkea aika suurissa määrin. Siksi päätinkin koota muutamia vinkkejä, joiden avulla itse olen oppinut hallitsemaan rahan käyttöä ja sitä mihin sitä milloinkin kuluu ja kuinka paljon. Olen aina ollut säästäväinen, mutta jos ennen vaatekaupoissa pyörähdellessä sattui eteen kiva paita, saattoi se tarttua helpommin mukaan kuin nykyään, sillä silloin ei tarvinnut kantaa huolta vuokrasta, ruokakaupasta ja siihen päälle vielä muista kuluista ja maksuista. Tästä päästäänkin itse asiaan.

 
1. Vaatekaupoista löytyessä jotakin kivaa, mieti tarkkaan onko sulla tarvetta sille vaatekappaleelle oikeasti. Tuleeko sitä käytettyä useamman kuin muutaman kerran ja onko se mahdollista yhdistää useampiin kuin yksiin housuihin tai johonkin tiettyyn hameeseen. Jos kerrankin mielessäsi käy ajatus, ettet ole varma tarvitsetko sitä todella - jätä se kauppaan. Näin säästyt turhilta ostoksilta.

2. Mieti myös mikä sulle ensisijassa on ostoslistalla tärkeää ja mikä ei. Kannattaako satsata uuteen neuleeseen vai onko teillä tarvetta ennemminkin uusille lakanoille. Mä olenkin puntaroinut tällä hetkellä sen väliltä että satsaanko itseeni ja ostan sen kivan vaatteen mistä olen haaveillut vai säästänkö mieluummin siihen yhteiseen hyvään myöhemmän varalle, kuten nyt vaikka esimerkiksi niihin lakanoihin. Usein päädyn kuitenkin siihen yhteiseen hyvään ja jätän heräteostokset kauppaan.


3. Älä mene ruokakauppaan nälkäisenä. Näin säästyt turhilta houkutuksilta ja kaupasta tulee ostettua vain se tarpeellinen eikä rahaa mene ylimääräiseen.

4. Panosta laatuun. Vaikka 60€ farkuista voi kuulostaa isolta rahalta, kannattaa mieluummin säästää ja panostaa niihin kuin ostaa muutamat 20€ housut, jotka kuluvat ja hajoavat jo parin pesun jälkeen. Jos musta on sun ehdoton ykkönen farkuissa, osta sellaiset. Silloin tiedät niiden olevan käytetyt ja ajattomat - kaiken kanssa sopivat. Opin tämän itsekin kantapään kautta hankkimalla muutamia halvempia housuja, jotka jo parin pesun jälkeen näyttävät kuluneilta ja joita saa olla paikkailemassa saumojen ratketessa. Seuraavaksi satsaankin parempilaatuisempiin farkkuihin, vaikka ne olisivatkin hieman kalliimmat.


5. Sitten, mun säästämisen ehdoton a ja o. Käyttö- ja säästötili erikseen. Mulla on aina tapana kesälomarahoista - sillä ne ovat olleet tällä hetkellä ainoat työpaikkani - pistää tietty summa säästöön. Tällöin näen vain summan, joka mulla on käyttötilillä eikä suurempi rahasumma ole houkuttelemassa heräteostoksiin. Käyttötililtä pystyn laskeskelemaan mitä menee mihinkin ja mitkä voin jättää niin sanotusti ylimääräiseksi kahvittelurahaksi tyttöjen kanssa, lounastreffeihin tai uusiin farkkuihin. Sen lisäksi säästötilillä rahaa on valmiina vaikkapa pahan päivän varalle tai tulevaa lomamatkaa varten.

6. Jos suunnittelet tilausta, missä joudut maksamaan tuotteen, kuljetukset ja pahimmassa tapauksessa vielä tullimaksunkin. Suosittelen käyttämään kimppatilausta kaverin kanssa. Me tilattiin syksyllä kaverin kanssa Kylie Jennerin huulipunia yhdessä ja tällöin kulujen mennessä puoliksi, oli vaihtoehto molemmille mieluisampi ja edullisempi. Näin tulemme tekemään varmasti jatkossakin.


7. Maksa laskut aina palkan tai muun rahan tullessa. Teen itse usein näin, vaikka laskujen eräpäivä olisikin kaksi viikkoa myöhemmin. Tällöin olen saanut kaikki pakolliset maksut maksettua ja taas on helpompi laskeskella rahatilannetta tulevien menojen osalta.

8. Jos mahdollista, osta haaveilemasi tuote vasta kun se on alennuksessa. Miinuspuoli tässä on se, ettei kokoja tai haluamaasi tuotetta välttämättä ole enää tuotevalikoimassa. Nettikaupoissa on usein jopa -50% ja -70% alennuksia, joita tykkään itse hyödyntää.


Oliko näistä hyötyä? Entä millaisia säästötapoja teillä itsellänne on?

2 kommenttia:

  1. Mulla on myös käytössä säästö- ja käyttötili erikseen. Siirrän aina kiinteän summan säästötilille, josta menee toki vuokra yms. isot kiinteät kulut, mutta siitä jää myös se tietty summa aina säästöön. Jos myös näyttää siltä, että käyttötililtä jää "rahaa yli", siirrän sen myös säästöön. Vaatteissa suosin nykyään paljon kirppareita, sillä useimmiten kaupan vaatteista tulee maksettua kauheata ylihintaa, kun kirpparilta saa jo ison kasan usein ihan uusiakin vaatteita yhden paidan hinnalla. Mä oon myös opetellut katsomaan kaupoissa materiaalit mm. neuleista enkä enää sorru Ginan nopeasti nukkaantuviin versioihin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyviä säästötapoja sulla :) Itse en koskaan ole ollut niin sanottu kirppari-ihminen. Vien kyllä myyntiin, mutten koskaan löydä itselleni sieltä mitään - tai sitten en vain katso "sillä silmällä" ;) täytyykin pyöriä niissä useammin, kun ihan siistejäkin kirppareita löytyy :)

      Poista

Jokainen kommentti piristää päivääni ♥